VÁLTOZÓKOR TÜNETEI: A ROSSZKEDVŰ NAGYI

VÁLTOZÓKOR TÜNETEI: A ROSSZKEDVŰ NAGYI

Kata írását közöljük le, aki most, felnőtt fejjel döbbent rá arra, hogy a változókor tünetei bukkantak fel imádott nagyijánál, ezért romlott el késői gyerekéveiben a nyaralás… és hogy ő is csak egy áldozat volt, aki megszenvedte egy közeli családtagja menopauzáját.

Mint szinte mindenki, én is alig vártam a nyári vakációt, amit rendszerint vidéken töltöttem a nagymamámnál. Városi gyerekként mindig nagy élmény volt a faágról lógva enni a meggyet (néha kukaccal együtt, de ez akkoriban nem nagyon foglalkoztatott), a kerítéshez szaladni, ha elhaladt a ház előtt egy traktor és mókázni az akkoriban még meglehetősen fiatal nagymamámmal. Nem volt az a tipikus nagyi: sosem hordott kontyot („hát úgy néznék ki vele, mint valami vénasszony!”), és rántott hús sütésében is jobban jeleskedett, mint tortakészítésben. Viszont mindig kedves volt, megértő (még azt is megengedte, hogy a szobában vacsorázzak) és rengeteget nevetett.

A VÁLTOZÓKOR TÜNETEI SENKIT SEM KÍMÉLNEK

Aztán egyik évben valami történt: a korábban mindig mosolygós nagyi nem várt rántott hússal, amikor megérkeztem (pedig korábban mindig nagyon készült, háromféle köret, kompót és savanyúság nélkül elképzelhetetlen volt nála egy vasárnapi ebéd), egy gyors mosollyal üdvözölt, majd jól leszidott a foltos nadrágom miatt. Nem nagyon értettem, mi történhetett az én mindig aktív, lelkes és vidám nagymamámmal – mintha nem is örült volna nekem.

A helyzet ráadásul nem is nagyon javult az ott tartózkodásom alatt. A közös ország-városozás helyett csak csendben ült a fotelben és a fejét fájlalta. Reggelente kialvatlanságra panaszkodott, ráadásul úgy tűnt, a nagypapámmal sem volt a legjobb viszonyban akkortájt. Életem legrosszabb nyári szünete volt, nem is elsősorban azért, mert a nagyi rosszkedvű volt, hanem mert nem értettem az okát. Egész nyáron attól féltem, hogy én tettem valami rosszat, ami miatt a nagyi állandóan feszült. Pedig próbáltam nagyon jó lenni, de ez sem segített.

VISSZA A RÉGI KERÉKVÁGÁSBA

Ma már persze tudom, hogy egyszerűen annyi történt: a nagymamámat az átlagosnál is jobban megviselték a változókori tünetek. A következő évben (és után még sok-sok évig) szerencsére ismét szinte a régi volt, bár a felszabadult nevetését ritkábban hallhattuk, mint korábban – valószínűleg inkontinencia problémák is kialakultak nála.

A VÁLTOZÓKOR TÜNETEI MÁSOKRA IS HATNAK!

Hogy miért meséltem ezt el? Mert jól példázza, hogy a változókori tünetek nem csak rád, hanem a környezetedre is hatással lehetnek, akik sokszor nem értik, mi történhetett. Ha téged is megvisel a változás, nem vagy egyedül, de szerencsére már sokkal több lehetőséged van segíteni magadon, mint egykor a nagymamámnak. Élj velük bátran, ne legyen belőled rosszkedvű nagyi!

Kata biztos abban, hogy ő nemcsak szenvedő alanya lesz a változókornak, hanem aktívan fog a tünetek ellen tenni. Kövesd a példáját, és fordulj megoldásért a Femmed specialistáihoz, kérj időpontot ide kattintva.