MIÉRT PONT A KAGYLÓ?

MIÉRT PONT A KAGYLÓ?

Egy kis érdekesség, miért pont a kagyló és a gyöngy lett intézetünk szimbóluma; Fura egy teremtmény a kagyló, – legyen édes, vagy sósvizi, szabadon élő, vagy farmon tenyésztett – csodálatos átalakításra képes. Magába fogadja az idegen anyagot és gyöngyöt készít belőle. Az alkímia nagymestere.

A vízparton heverő kagylóhéjak fodrosan szegélyezik a vizet és szinte mindenkiből kiváltják a gyűjtögetési hajlamot. Elbűvölőek, egyediek és mindegyiknek megvan a maga története. Mesélnek. Azt hiszem, mindenkinek van egy saját kagylóba zárt, nehezen elmondható érzése, gondolata, titka.

A kagyló sokfelé fontos szimbólum, egyszerre több dolgot is jelenthet.
Alapvetően a nőiség, a kibontakozás, az új dolgok születésének jelképe a kitárulásra, megnyílásra való hajlamával. Nem egy istennő, mint például Aphrodité, Galatea vagy Vénusz – amelyet egy Botticelli festmény is megörökít – születése köthető a kagylóhoz.
Gondoljunk Botticelli festményére, gyönyörködjünk magunkban, a nőben, hallgassunk meg egy kagyló belsejéből búgó tengermorajlást és szívjuk be a változás illatát, engedjük be az újdonságokat, legyünk nyitottak, bizakodóak, és hagyjuk megszületni azokat a vágyakat, terveket, és elhatározásokat, amelyek régóta növekednek bennünk.