MI TÖRTÉNIK A SZERVEZETTEL MÉHELTÁVOLÍTÁS UTÁN?

MI TÖRTÉNIK A SZERVEZETTEL MÉHELTÁVOLÍTÁS UTÁN?

A méh eltávolítása rutin beavatkozásnak számít, a második leggyakoribb, nőkön elvégzett operáció. Legtöbbször rákos vagy rákot megelőző tünetek, mióma, esetleg vérszegénységhez vezető, extrém erős havi vérzés esetén szokták elvégezni. Maga a fizikai gyógyulás néhány hét alatt végbe megy, de fontos felkészülni a hosszú távú utóhatásokra is.

A MÉHELTÁVOLÍTÁS A HIRTELEN VÁLTOZÓKORT JELENTI

Ha a petefészkeket is eltávolítják, a hormontermelés hirtelen megszűnik, ezt a szervezet úgy érzékeli, mintha elérkezett volna a változókor. A méheltávolítás után levő nők minden jellegzetes tünetet tapasztalhatnak: hőhullámok, súlygyarapodás, növekvő koleszterinszint, csontritkulás stb.
Ha ezek a tünetek felkészülten érnek és számítasz rájuk, lehetőséged van tenni ellenük, enyhíteni azokat: fontos az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás. Ha ezek rendben vannak, sok későbbi probléma elkerülhető, és teljes, kiegyensúlyozott életet lehet élni.

LELKI HATÁSOK MÉHELTÁVOLÍTÁS UTÁN

Nem szabad elfeledkezni a lelki tünetekről sem: a szinte törvényszerűen jelentkező hangulatingadozások mellett az átlagosnál jóval gyakrabban fordul elő depresszió a méheltávolítás után, az azon átesett nők között. Ennek megelőzésében segíthet a jóga, a rendszeres meditáció, és ami a legfontosabb: a támogató környezet.
A méheltávolítás nem tabu és nem szégyen, fontos, hogy legyen legalább egy bizalmasod, akivel meg tudod beszélni az ezzel kapcsolatos érzéseidet. Ha komolyabb lelki problémákat, depressziót tapasztalsz, feltétlenül kérj segítséget orvostól, pszichológustól, nem kell feleslegesen szenvedned!

MI VÁRHATÓ MÉHELTÁVOLÍTÁS UTÁN, ÉVEK MÚLVA?

A méheltávolítás után jelentkező változókori tünetek általában néhány év alatt elmúlnak. Ennek ellenére fontos odafigyelned a tested állapotára.
Hasi és hüvelyi méheltávolítás után a hüvelyt az eredeti helyén rögzítik, de valójában nincs, ami a hosszútávon is a helyén tartsa. Idővel a kötőszövetek meglazulhatnak, a hüvely megereszkedhet, és ez akár súlyos inkontinenciát is okozhat, de ennél sokkal gyakoribb következmény a folyamatos, erős, zavaró viszketés, illetve az egyre gyakrabban, folyamatosan visszatérő fertőzések – mivel ilyenkor a nyálkahártya védelme nem megfelelő.
A hormontermelés megszűnése miatt gyakran jelentkezik hüvelyszárazság, a kielégítő nemi élet érdekében erre is oda kell figyelni.

Ha nem szívesen vállalkoznál újabb műtétekre, de szeretnél teljesebb életet élni, szeretnéd fiatalos állapotban tudni intim testrészeidet, akkor a RenovaLase lézeres kezelést javasoljuk, akár megelőzési célzattal is! Egy gyors, fájdalommentes beavatkozás segíthet kezelni a hüvelyszárazságot.

Olvasd el, hogyan zajlik a kezelés, kattints!