MENOPAUZA VIDÁMAN

MENOPAUZA VIDÁMAN

Nem sok tudományos vizsgálat készült, ami azt a nézetet erősíti meg, hogy a menopauza egyenlő a valódi klinikai depresszióval, a súlyos szorongásokkal vagy a kiszámíthatatlan, hisztis viselkedéssel. A legtöbb nő anélkül jut túl ezen az életszakaszon is, hogy komoly hangulatzavarai alakulnának ki.

A MENOPAUZA NEM KÖNNYŰ ÉLETSZAKASZ

Ugyanakkor a hormonális változások, az élet nehézségei, a hőhullámok és a horkolás miatt nehézkessé váló éjszakai alvás, a testképpel kapcsolatos aggodalmak, a terméketlenség és az idősödés valóban nagy nyomást helyez a változó korban levő nőkre. Ebben az életszakaszban egyébként is a legtöbben elkezdenek számvetéseket készíteni: hova szerettek volna eljutni, hol vannak most, merre tovább? Különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik ugyan szerettek volna szülni, de ez valamiért mégsem jött össze nekik.

Nem csoda, ha menopauza idején sokan szenvednek szorongásoktól, hangulatzavaroktól és szexuális problémáktól.

A szexuális problémák érdekes viszonyban vannak a lelki problémákkal. Sokszor egyfajta „tyúk vagy tojás” jelenség alakul ki: nehéz megállapítani, hogy vajon a rossz hangulat miatt romlott meg a nemi élet, vagy a nemi élet zavarai rontják a hangulatot.

LEHET MÁSHOGY IS?

A kielégítő és rendszeres szexuális élet (kamaszkor után) minden életkorban hozzájárul a kiegyensúlyozottsághoz és az egészséghez. A hormonális változások miatt azonban a menopauza után sokan szenvednek

  • zavaró mértékű hüvelytágulás miatt,
  • hüvelyszárazság gyötri őket,
  • vagy az inkontinencia keseríti az életüket.

Ezeken ma már szerencsére lehet segíteni műtét nélkül is, fájdalommentes, lézeres kezelésekkel (csak kattints a problémádra és láthatod a megoldásokat), így ha van partner, nem állhat semmi a romantika útjába.

Minden kutatás alátámasztja, hogy a rendszeres mozgás, a megfelelő testsúly és az egészséges, változatos táplálkozás pozitív hatással van a hangulatra.

Ha lehangoltnak érzed magad, egy séta a napsütésben csodákat tehet – főleg, ha viszel magaddal még valakit. A támogató, pozitív környezet, a szoros emberi kapcsolatok segítenek túllendülni a nehézségeken. Sosem késő új barátokat, barátnőket szerezni, ha aktív életet kezdesz élni, előbb-utóbb társakat is találsz majd hozzá.

Mi, a FEMMED munkatársai abban hiszünk, hogy minden életszakaszból ki lehet és ki kell hozni a maximumot – azért vagyunk, hogy ebben segítsünk Neked itt!