INKONTINENCIA SZÜLÉS UTÁN

INKONTINENCIA SZÜLÉS UTÁN

A legtöbben az inkontinenciát, az el-elcseppenő vizeletet az idősebb női korosztállyal hozzák összefüggésbe, pedig a terhesség alatti és a szülés utáni inkontinencia csaknem ugyanolyan gyakori. Sőt, hosszabb-rövidebb ideig a legtöbb kismama megtapasztalja a kínos tüneteket.

MENNYIRE GYAKORI A KISMAMA INKONTINENCIA SZÜLÉS UTÁN?

Terhesség alatt a hólyagra az átlagosnál sokkal nagyobb nyomás nehezedik, és ez a várandósság alatt a nők 30-50%-ánál okoz kisebb-nagyobb vizelettartási zavarokat. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a különféle inkontinenciabetétek, hiszen rendszerint csupán átmeneti zavarról van szó.

Szülés után a többségnél magától rendeződik a helyzet, a nők 25%-ánál viszont továbbra is megmarad.

MIKOR VAN SZÜKSÉG KEZELÉSRE?

Először is fontos megjegyezni: a terhesség nem előidézi azt, hanem felhívja a figyelmet a már kialakult, enyhébb fokú izomgyengeségre. A terhességi inkontinencia összefüggést mutat a későbbi, jellemzően a változókorban kezdődő inkontinenciával, annak előrejelzője lehet. Tehát akkor is kell foglalkozni a témával, ha a tünetek mulandónak bizonyultak.

Ha azonban a vizelettartási zavarok tartósabban fennállnak, szülés után még hetekkel, sőt hónapokkal is jelentkeznek, az mindenképpen megoldást igényel. Egy aktív életet élő, fiatal nő nem engedheti meg magának, hogy ezekkel a tünetekkel tartósan együtt éljen.

TARTÓS MEGOLDÁSOK

Hosszútávon hozhat eredményt a kismedence izmainak megerősítése, az intim torna. Ennek akkor van értelme, hogyha tényleges elköteleződést vállalsz, és naponta, rendszeresen, a tanfolyamon tanultak alapján gyakorolsz. Másik tartós megoldást hozó módszer a lézeres inkontinencia elleni kezelés, mely nemcsak a kialakult panaszok azonnali (napokon belüli) megszüntetésére alkalmas, hanem megelőzésre is, ha veszélyeztetettnek érzed magad.

Ezek a kezelések még egy zsúfolt életű kismama vagy dolgozó nő életébe is egyszerűen beilleszthetők – tudj meg róluk többet a FEMMED Intézet weboldalán, kattints!