FURCSA HANGOK A JÓGAÓRÁN

FURCSA HANGOK A JÓGAÓRÁN

Jóga: több ezer éves múltra tekint vissza, mégis, az USA lakosságának 15%-a jelenleg is aktívan gyakorolja, közöttük sokmillió 50 év feletti, és nálunk is évről évre egyre népszerűbb. A jóga jót tesz testnek, szellemnek és léleknek egyaránt, ezért kortól függetlenül mindenkinek érdemes kipróbálni.

Azonban azokon a jógaórákon, ahol az idősebb korosztály is nagy számban képviselteti magát, gyakran hallani furcsa hangokat egy-egy (főleg fordított testhelyzetben végzett) gyakorlat után: a hüvelyből távozó levegő hangját.

Ha ilyet tapasztaltál valamelyik jógaórádon, tudd, hogy nem vagy egyedül. Ettől függetlenül nem csoda, ha kínosan érzed magad miatta. Bár valóban egyfajta spirituális élmény, amikor azért imádkozol, hogy nehogy még egyszer megtörténjen, valószínűleg nem ez volt a cél, amikor jógaórára jelentkeztél.

MI A JELENSÉG OKA?

Az ok viszonylag egyszerű: az elgyengült izomzatú, túlságosan tág hüvely beengedi a levegőt, majd a beszorult levegő pózváltáskor eltávozik.

Nem csak jógázás közben, hanem bármilyen testmozgás vagy szex közben is előfordulhat, de sosem jön jókor, és bár gyakori, de nem igazán normális, különösen fiatalon nem.

A sportolás közben jelentkező vaginális szél a hüvelytágulás első tünetei között van, de a túlságosan tág hüvely később, súlyosabb esetben szexuális problémákat is okozhat, mindkét fél számára csökkenti az együttlét élvezeti értékét.

MIT LEHET TENNI?

Hosszabb távon a hüvely izomzatának megerősítése segíthet. Ez azonban sokszor nem elég hatékony, ilyenkor más módszerre van szükség. Választható a hagyományos műtét is: ennek hátránya, hogy fájdalmas, és viszonylag hosszú gyógyulási időre van szükség utána. Modernebb eljárás az intimlézeres hüvelyszűkítés, ez egy gyors, nem fájdalmas, viszont nagyon hatékony módszer a hüvely fiatalkori feszességének visszaállítására.